Pekin Deklerasyonu

  1. 27-29 Ekim 2004 tarihleri arasında Çin’in Pekin şehrinde hidroelektrik enerji ve sürdürülebilir kalkınma konusunda yapılan Birleşmiş Milletler Sempozyumuna katılan ulusal ve yerel hükümetlerin temsilcileri, kamu ve özel sektör yöneticileri, diğer uluslar arası kurumlar, hükümet dışı teşkilatlar, bilimsel komite ve akademik kurumlar, uluslararası sanayi birlikleri olarak bizler, Milenyum Kalkınma Hedefleri (MKH), sürdürebilir kalkınma amaçları ve Johannesburg Gelişme Planı (JGP) amaçlarını başarmak için yeni ortak çözümlerimizi yeniden sunuyoruz.
  2. Enerjinin sürdürülebilir kalkınma için gerekli MKH ve JGP için kritik olduğunu tekrarlamak istiyoruz.
  3. Dünyada iki milyar insanın elektriğe ulaşamadığını düşünerek, tüm taraflara, enerji hizmetlerini hassas, güvenilir ve ekonomik olarak uygulanabilir, sosyal olarak kabul edilebilir ve çevreye uygun olarak yapılması gerektiğini hatırlatıyoruz.
  4. Enerji kaynaklarının geliştirilmesinin, ekonomik büyüme ve eğitimin artmasına, daha iyi sağlık koşullarına ulaşılmasına, daha çok uygulama ve iş imkanının sağlanmasına özellikle iş hayatında yüksek verimliliğin oluşmasına neden olacağının önemini vurgulamak istiyoruz.

Sürdürülebilir Kalkınma için Hidroelektrik Enerjinin Stratejik Önemi

  1. JGP, enerji temininin çeşitlendirilmesi ve hidroelektrik gibi yenilenebilir enerji kaynakları payının önemli ölçüde artırılmasını ortaya koymaktadır.   Bu hedefin yakalanabilmesi için hidroelektrik enerjinin büyük bir potansiyel oluşturduğunu belirtmek istiyoruz.
  2. Hidroelektrik gücü de ihtiva eden yenilenebilir enerjiler konusunda yapılan Uluslararası Bonn Konferansında benimsenen politik deklarasyonda ifade edildiği gibi özellikle fakir bölgeler için sürdürülebilir gelişmenin sağlanması için gaz emisyonu probleminin hafifletilmesinin gerekliliğini hatırlatmak istiyoruz.
  3. Hidroelektrik enerji önemli bir güçtür ki; dünyadaki elektrik temininin % 20’sine yakını bu kaynaktan sağlanmaktadır.  Hidroelektrik güç, bu potansiyelin teknik ve ekonomi olarak kullanıldığı gelişmiş ülkelerdeki deneyimlerinden ve bölgesel kalkınma için ekonomik büyümenin sağladığı, yoksulluğunun azaltıldığı ve sanayiinin genişlediği, gelişmekte olan ülkelerdeki uygulamalardan görülebileceği gibi, kalkınmaya önemli bir destek sağlamaktadır. Bu esasta ekonomik olarak uygulanabilir hidroelektrik potansiyelin henüz 2/3’ünün kullanılmadığını, ancak gelişmiş ülkelerde bu potansiyelin % 90’ının kullanıldığını, Afrika’da ise bu oranının ancak % 5 olduğunu belirtmek istiyoruz. Bu büyük potansiyelin gelişmekte olan ülkelerde, ilgili ülkelere büyük bir fayda sağlayacağına inanıyoruz. Yoksul ülkelerin kullandığı enerjinin zengin ülkelerde kullanılan enerjinin yalnızca 1/25’ini ihtiva ediyor olması bizim düşüncemizi güçlendirmektedir.
  4. Sürdürülebilir hidroelektrik güç ihtiyacının kaçınılmazlığının bilinmesiyle birlikte, bu gelişmenin sosyal, ekonomi ve çevre yönünden de sürdürülebilir olması gerektiğinin önemini vurgulamak istiyoruz.
  5. Baraj inşa etmenin önemini, elektrik enerjisi üretiminden başka işlevler ihtiva ettiğini dikkate alarak açıklamak mümkündür. Barajlar çoğunlukla sulama, endüstriyel üretim, yerleşim alanı ihtiyacı için su temini, taşkın kontrolü ve doğal yaşamın korunması gibi amaçlarla çok boyutlu olarak planlanır.  Önemle belirtmek istiyoruz ki; gelecekte suya ihtiyaç artacak ve su kaynakları için yarış büyük oranda hızlanacaktır.

Çevresel olarak uygun, sosyal olarak sorumlu ve ekonomik olarak uygulanabilir olan hidroelektrik güç kullanımının artırılması

  1. Sosyal ve çevre konularında yapılan uzman araştırmalarına bağlı olarak, hidroelektrik gücün çevresel ve sosyal etkilerini değerlendirebilen politikaları ortaya koyan, çerçeve ve rehberleri hazırlayan hükümetlerin, finans kuruluşlarının sağladığı gelişmeleri önemle takdir ediyoruz.  Konuyla ilgili iyi uygulamalarının olduğunu belirtmek istiyoruz.  Hükümetleri ve hidroelektrik sanayi kuruluşlarını, bu iyi örnekleri görmeye ve ekonomik, sosyal ve çevresel olarak sürdürülebilir hidroelektrik gücün geliştirilmesinin sağlanması için çalışmaya davet ediyoruz.
  2. Sosyal etkiler yönünden bakıldığında, başarılı yeniden yerleşim uygulamalarının yapıldığını görüyoruz.  Bazı hükümetleri bu iyi örneklerin daha ilerisinde çalışma yapabilecekleri hususunda destekliyoruz, onları resmi ve düzenli bir çerçevenin sağlanması noktasında işbirliği yapmaya davet ediyoruz.  Hükümetlerin, bölgesel ve yerel yetkililerin, kültürel yönden hassas alanlarda özgün çözümler üretmelerini bekliyoruz.
  3. Çevresel etkiler yönünden bakıldığında, bazı  hidroelektrik enerji projelerinin çevre üzerinde olumsuz etkiler yaratmış olduğunu görüyoruz.  Sürdürülebilir bir hidroelektrik güç gelişme projesinin en önemli bölümü, ciddi olarak çevre etkilerinin takdirini ve işletme planlarının hazırlanmasını ihtiva etmektedir.  Değerlendirme ve planlama için gereken normlar mevcuttur.  Ancak bu normlara uyulması, her yerde aynı ciddiyette yapılmamaktadır.  Bu nedenle proje sahiplerini ve hükümetleri bu önemli alandaki iyi uygulamaları yakalamaya davet ediyoruz.
  4. Hükümetlere havzalardaki hidroelektrik enerji potansiyelinin planlaması ve enerji üretimi için tüm alternatiflerin değerlendirilmesine önem veren esasları dikkate almalarını öneriyoruz.  Planlamalar, ekonomik ve finanssal faktörler kadar çevre ve sosyal faktörleri de ihtiva edecek şekilde yapılmalıdır.

Hidroelektrik güç gelişimi:Yatırıma davet ve fırsatlar

  1. Hidroelektrik projelerin yüksek yatırım bedeline sahip olması nedeniyle, gelişmekte olan ülkelere yardım amacıyla sürdürülebilir hidroelektrik projelerin finansmanı için maddi yardımın yapılmasının gerekliliğine inanıyoruz.  Bu durum, ilgili ülkelerin gelişme seviyesine uygun olacak çok taraflı veya ikili anlaşmalar ve krediler ile sağlanmalıdır.
  2. 1990’lı yıllarda gelişmekte olan ülkelerde yapılan hidroelektrik projeler ile ilgili yatırımların 4/5’inin kamu sektörü tarafından yapıldığı dikkate alınırsa, Dünya Bankası ve Bölgesel Kalkınma Bankası planları, sürdürülebilir hidroelektrik projelerin finansmanında yeniden gözden geçirilmelidir.
  3. Hükümetlere, sürdürülebilir hidroelektrik projelerin ortak finansmanının sağlanması için yapılacak yatırımları cazip kılacak uygun ortamı yaratmalarını tavsiye ediyoruz.  Hükümetlere, hem ulusal hem de uluslararası yatırımlar için açık ve düzenli bir çerçeveyi yaratmaları ve sürdürmelerini öneriyoruz.
  4. Gelişmekte olan ülke hükümetleri, ilgili ajansların sürdürülebilir hidroelektrik gelişme için yeniden birleşmeleri yönünde gayret sarf etmeleri gerekmektedir.

Hidroelektrik güç ve sürdürülebilir gelişme: Yöntem

  1. Hidroelektrik gücün sosyal, ekonomik ve çevresel boyutları ile sürdürülebilir kalkınmadaki potansiyel katkısı dikkate alınırsa, ekonomik, sosyal ve çevresel olarak sürdürülebilir hidroelektrik gücün geliştirilmesi yönünde önemli bir ihtiyacın olduğuna ciddi olarak inanıyoruz.
  2. Dünyanın tüm bölgelerinden elde edilen paylaşılmış perspektifler, deneyimler ve en iyi uygulamalar dikkate alınırsa; hükümetleri, Birleşmiş Milletler ajanslarını ve diğer uluslararası kurumları, uluslararası sanayi birliklerini ve hükümetten bağımsız teşkilatları, özel sektör ve sivil toplum örgütlerini, bölgesel toplantıların düzenlenmesinin de (özellikle Afrika’da) dahil olduğu çalışmaları yapmaya davet ediyoruz.
  3. Hükümetlerin, Birleşmiş Milletler ajanslarını ve diğer uluslararası kurumların, hükümetlerden bağımsız teşkilatların, özel sektörün, uluslararası sanayi birliklerinin ve sivil toplum örgütlerinin, 2006 yılında sürdürülebilir kalkınma konusunda yapılacak komisyonlara katılma ve alınan kararları desteklemesi noktasında duyarlı olmalarını bekliyoruz.

Bu sempozyumun düzenlenmesinden ve sempozyum esnasındaki misafirperver ve sıcak yaklaşımlarından dolayı Çin Halk Cumhuriyeti Hükümetine takdirlerimizi bildirmek istiyoruz.  Yoksulluğun azaltılması, MKH ve JGP amaç ve hedeflerinin sağlanması için sürdürülebilir hidroelektrik güç projeleri ile ilgili çalışmalara devam edileceğini taahhüt ediyoruz.

29 Ekim 2004,

Hidroelektrik Güç

ve Sürdürülebilir Kalkınma Sempozyumu

 Sonuç Bildirgesi,

 Pekin Çin

Eskişehir Web Tasarım